facebook
facebook

Tartelki ze szpinakiem

Czas przygotowania: 1,5h
Czy wiesz, że oryginalna tarta wywodzi się z Francji? Dziś u nas wersja Polska! Tarta w wersji mini z kaszanką, szpinakiem, czosnkiem i cebulką będzie idealną przekąską na imprezie.

Będziesz potrzebować

Kaszanka cienka extra

Składniki

200 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli (do ciasta)

2 jajka

½ opakowania świeżego szpinaku (ok 100g)

1 kaszanka cienka ekstra

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

Szczypta gałki muszkatołowej

Sól i pieprz do doprawienia oraz masło do podsmażenia

Sposób przygotowania

W pierwszym kroku przygotowujemy ciasto, które powinno odstać ok 1 godzinę w lodówce.

Na tortownicę wysypujemy mąkę z solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz jajko i szybko zagniatamy całość. Rozrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Na patelni przygotowujemy farsz: podsmażamy cebulę oraz posiekany czosnek na odrobinie masła a następnie dodajemy cały szpinak – doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak będzie już przesmażony dodajemy pokrojoną kaszankę, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz ostygnie, wpijamy do niego jajko i mieszamy z resztą składników.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je na stolnicy podsypanej mąką tak aby osiągnęło grubość ok. 4 mm, wycinamy w nim okręgi o średnicy trochę większej niż nasze formy, aby powstały nam dodatkowo ścianki naszych tart. Same foremki z ciastem pieczemy w ok 15 min w 180 stopniach. Po upieczeniu napełniamy foremki farszem i wstawmy do piekarnika na kolejne 10 minut w tej samej temperaturze. Na koniec tartelki możemy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.

Smacznego!