Składniki
200 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli (do ciasta)
2 jajka
½ opakowania świeżego szpinaku (ok 100g)
1 kaszanka cienka ekstra
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do doprawienia oraz masło do podsmażenia
Sposób przygotowania
W pierwszym kroku przygotowujemy ciasto, które powinno odstać ok 1 godzinę w lodówce.
Na tortownicę wysypujemy mąkę z solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz jajko i szybko zagniatamy całość. Rozrobione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Na patelni przygotowujemy farsz: podsmażamy cebulę oraz posiekany czosnek na odrobinie masła a następnie dodajemy cały szpinak – doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak będzie już przesmażony dodajemy pokrojoną kaszankę, całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy farsz ostygnie, wpijamy do niego jajko i mieszamy z resztą składników.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je na stolnicy podsypanej mąką tak aby osiągnęło grubość ok. 4 mm, wycinamy w nim okręgi o średnicy trochę większej niż nasze formy, aby powstały nam dodatkowo ścianki naszych tart. Same foremki z ciastem pieczemy w ok 15 min w 180 stopniach. Po upieczeniu napełniamy foremki farszem i wstawmy do piekarnika na kolejne 10 minut w tej samej temperaturze. Na koniec tartelki możemy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym parmezanem.