facebook
facebook

Jabłka faszerowane kaszanką

Czas przygotowania: 55min
Zaskocz swoich gości ciekawą przystawką lub dodatkiem do kaczki - jabłko z farszem z kaszanki z dodatkiem majeranku będzie ciekawym i zdrowym urozmaiceniem w waszym codziennym menu.

Będziesz potrzebować

Kaszanka cienka extra

Składniki

2 jabłka średniej wielkości

1 kaszanka cienka ekstra

1 mała cebula

Majeranek (1 czubata łyżeczka)

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Odkrajamy górną część jabłka i wydrążamy środek – można do tego użyć łyżki, specjalnego narzędzia lub łyżki do lodów. Od wydrążonych części jabłka odseparowujemy środek a resztę miąższu siekamy aby w następnym kroku dodać go do kaszanki.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oliwie, dodajemy pokrojoną kaszankę, jabłko, które pozostało nam z wydrążonych części oraz majeranek. Wszystko podsmażamy ok 5 min, a następnie wypełniamy farszem jabłka. Zakrywamy jabłka odkrojonymi górnym częściami i zawijamy całość w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika na 40 min., aż jabłko stanie się miękkie (na ostatnie 10 min. Odsłaniamy folię z górnej części jabłka).

Smacznego!