facebook
facebook

Grzanka z kaszanką, jajkiem oraz konfiturą z cebuli

Czas przygotowania: 20min
Ciekawa alternatywa dla waszego codziennego śniadania! Pyszny i pożywny tost z kaszanką jajkiem i słodkawą konfiturą z cebuli zaskoczy was smakiem i teksturą.

Będziesz potrzebować

Kaszanka cienka extra

Składniki

Kaszanka cienka extra

Chleb tostowy

1 jajko (powinno być bardzo świeże)

1 cebula czerwona

1 Łyżka octu balsamicznego

1 Łyżka cukru lub miodu

Masło

Ocet winny lub jabłkowy

Sposób przygotowania

Kaszankę kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię delikatnie skropioną oliwą, podgrzewamy ją na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obieramy i kroimy cebulę w piórka, a następnie podsmażamy na łyżeczce masła aż do momentu w którym kaszanka będzie zarumieniona. Następnie dodajemy octu balsamicznego oraz cukru i podsmażamy na małym ogniu przez ok 5 min – próbujemy cebuli czy nie jest zbyt kwaśna lub zbyt słodka i w razie potrzeby doprawiamy.

Do rondelka wlewamy od 1l wody oraz 1 łyżkę octu winnego (rondelek powinien być raczej mały wypełniony wodą do ¾ wysokości). Wodę zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie aby woda nie bulgotała. Wbijamy jajko do filiżanki, a następnie delikatnie wlewamy je do wody w rondelku. Za pomocą widelca ostrożnie zagarniamy rozlane fragmenty białka do środka jajka, po 2,5 min ostrożnie wyciągamy jajko z wody.

Tostujemy chleb za pomocą tostera lub piekarnika, na chleb tostowy nakładamy odrobinę masła, następnie ciepłą kaszankę z patelni. Na kaszankę wykładamy jajko w koszulce i obficie okrywamy je konfiturą z cebuli.

Smacznego!